onsdag 18. mars 2009

Korrelasjon OBX vs S&P 500 del 1

Som tidligere annonsert har jeg nå sett på korrelasjonen mellom S&P 500 og OBX. Tidligere har jeg sett på korrelasjonen mellom OBX og DJI i denne posten. Som tittelen indikerer er dette del 1 av 2 poster. Den andre posten vil se på korrelasjonen mellom OBX og S&P 500 close fra forrige handelsdag. Denne posten inneholder resultatene av analyse av close mot close for samme dag.

Data som er brukt et OSE sine OBX data tilbake til 1996. S&P 500 data er hentet fra finance.yahoo.com. Data er filtrert etter dager der begge markeder er åpne. Noen få handledager per år der et av markedene er stengt, og det annet er åpent, er derfor filtrert vekk. Dette har liten relevans for korrelasjonsanalysene bortsett fra når en ser på ukentlig basis hvor det kan påvirke i minimal grad.

For å undersøke korrelasjonen mellom to indekser er det ikke nok å bare se på den totale korrelasjonen over hele perioden dersom en er ute etter å bruke korrelasjonen til trading. Om en trader med et ukentlig perspektiv er det uinteressant å vite at OBX og S&P 500 sine store bevegelser over flere år er noenlunde sammenfallende. Det en vil vite da er om en indeksene er så tett korrelert over korte tidsperioder at en kan bruke det til å trade etter.

En annen vanlig feiltagelse når en ser på korrelasjon mellom indekser er å se på indeksverdi mot indeksverdi. Korrelasjonen mellom daglige endringer gir en mye mer korrekt fremstilling av faktisk korrelasjon mellom indeksene. I tillegg er det denne korrelasjonen vi som tradere er interessert i.

Begge påstandene jeg kommer med her er godt begrunnet i litteraturen, og går i igjen i en rekke arbeider som ser på korrelasjon mellom indekser. Fullstendig overbevist over denne metodologien ble jeg da jeg så at det var på denne metoden Chigaco Mercantile Exchange/Chigaco Board of Trade brukte for å se på korrelasjon mellom DJIA og S&P 500 (side 20).

Jeg har sett på korrelasjonen i hele perioden 1996-2009, korrelasjon år for år, mnd for mnd og uke for uke.



Korrelasjonen mellom indeksverdiene er på 0,63 for hele perioden. Ser en på korrelasjonen mellom daglige endringer kommer en til en svak korrelasjon på 0,38. Om en ser på ukentlig eller månedlig basis er korrelasjonen i gjennomsnitt svak. Det er disse korte korrelasjonene som i praksis har en betydning for oss som tradere.

Her er diagram med alle observasjoner for årlig, månedlig og ukentlig korrelasjon tegnet inn. Legg merke til de store variasjonene. Det er og interessant å se at et relativt stort antall observasjoner på ukentlig basis angir negativ korrelasjon.





Konklusjonen av denne analysen må bli at korrelasjonsanalyse er en relativ affære. Resultatene varierer sterkt avhengig av hvilken tidsperiode en ser på og om en ser på indeksverdi eller daglige endringer. Det er mye som taler sterkt for at den mest korrekte måten å se på korrelasjonen på i forhold til et anvendelig resultat er å se på gjennomsnittet av de ukentlige eller månedlige korrelasjonene for daglige endringer. Et høyt gjennomsnitt her er en meget sterk indikasjon på at indeksene/aksjene er sterkt korrelert også i de små daglige/ukentlige bevegelsene og en kan derfor bruke denne informasjonen til å trade etter.

Korrelasjonen mellom OBX og S&P 500 er for svak til at en kan bruke denne til noe praktisk etter min mening. Jeg vil til slutt vise sammenhengen mellom OBX og S&P 500 på en litt enklere måte. Det er kun 62,63% sannsynlighet for at OBX stenger i pluss dersom S&P 500 stenger i pluss. På den negative siden er det bare 55,59% sannsynlighet for at OBX stenger i minus dersom S&P 500 stenger i minus. Dette resultatet er bare svakt bedre enn et rent myntkast og viser hvor svak sammenhengen mellom S&P 500 og OBX egentlig er.

4 kommentarer:

  1. Bra analyse, skal ikke overprøve den. Nettopp fordi jeg tror den er riktig :-)

    Synes det var litt merkelig at det var kommet frem til over 0,8 i korr.

    Grunnen til at det kommer negativ korr på ukesbasis, er vel den lange diskusjonen om avkastning i forfallsuken. Som er positiv i US og negativ på OSE.

    SvarSlett
  2. Det er vel to ting her da:

    Et terningkast har null korrelasjon med S&P500..

    ..og korrelasjonen sier vel ikke prosentandelen mht retning.

    SvarSlett
  3. Myntkast skulle det være.

    SvarSlett
  4. Hei e_m!

    1. Myntkastkommentaren var til observasjonen av at OBX bare ender i pluss ca 63% av gangene SP ender i pluss og i minus ca 56% av gangene SP ender i minus. Dette har således ikke noe med korrelasjonsanalysen å gjøre. Et myntkast scenario ville gitt OBX i pluss halvparten av gangene og i minus halvparten av gangene.

    2. Jeg har kanskje ikke forklart godt nok at dette er en annen måte å se sammenhengen mellom SP og OBX på. Korrelasjonen er en bedre og mer sensitiv metode. Men en svært enkel og i mine øyne relativt viktig test er i alle fall å se på om indeksene en sammenligner i hovedsak ender i samme retning i de fleste tilfellene. Det gjør SP og OBX, så vidt.... Skulle jeg blitt overbevist om en sterk sammenheng mellom to indekser ville jeg gjerne sett at de i alle fall klarte å ende på samme side av 0 i over 90% av tilfellene. Er du ikke enig?

    Jeg har foresten en samling med TA verktøy til excel liggende til deg. Send meg en mail på tallenestale@gmail.com så skal jeg maile deg dem.

    SvarSlett