torsdag 29. januar 2009

Korrelasjon mellom DJI og OBX

Ofte får en høre at det er sannsynlig at Oslo Børs skal opp fordi Dow Jones Index stengte opp dagen før. Men hvor stor er den sannsynligheten egentlig? Er det noe en kan bruke i en tradingstrategi?

Jeg har sammenlignet data for OBX og DJI fra 2003 til 2008 for å se på korrelasjon. Data som er brukt i analysen er daglig prosentvis endring av indexene. Jeg har sett både på OBX og DJI samme dag, og i tillegg hvorvidt DJI close en dag påvirker OBX dagen etter.

Først en rask rekapitulasjon av korrelasjon:
Korrelasjon, samvariasjon, er i statistikk og sannsynlighetsregning et mål på styrken og retningen på den lineære avhengigheten mellom to variabler. Empirisk observert samvariasjon en nødvendig men ikke tilstrekkelig forutsetning for å avdekke om det er kausalitet (dvs. at en variabel forårsaker en annen). http://no.wikipedia.org/wiki/Korrelasjon

Korrelasjonen angis som et tall mellom -1 og 1. Ved 0 er det ingen samvarians mellom datasettene, ved 1 beveger de seg helt likt og ved -1 helt motsatt av hverandre.

I hele perioden vil en få en lav korrelasjon mellom OBX og DJI. Både om en ser på DJI fra samme dag og om en ser på DJI fra dagen før. Sannsynligheten for at OBX og DJI stenger i samme retning er likevel over 50% både for negative og positive dager.


Jeg ønsket å se nærmere på korrelasjonen for en kortere tidsperiode. I de påfølgende chartene er korrelasjon pr måned tegnet inn sammen med utviklingen i OBX over perioden. Det er klart at korrelasjonen måned for måned varierer så mye at en ikke kan stole på et slikt parameter. I enkelte måned er det negativ korrelasjon mellom DJI og OBX, de beveger seg altså motsatt av hverandre.



Konklusjonen av denne analysen er at en ikke kan trekke noen konklusjoner om utvikling på OBX en vilkårlig dag basert på retningen til DJI dagen før. Det er en svak sannsynlighet for at OBX kommer til å stenge opp om DJI har stengt opp, basert på disse dataene vil det skje i 64% av tilfellene. Stengte DJI ned er sannsynligheten for at OBX skal stenge ned 52%.

2 kommentarer:

  1. Men hvis DJ stenger markant 2% eller mer opp/ned. Hva er da sannsynligheten for at det følges likt i norge dagen derpå da?

    SvarSlett
  2. Jeg lager en oppfølgingspost på det....

    SvarSlett