torsdag 10. september 2009

Status

 
Falske brudd på både MA10 og MA24 er angitt i det siste. Det skulle bety at vi snart vil se et pullback til MA24 igjen. Konfidensen til denne prediksjonen er relativt høy. 

onsdag 9. september 2009

Eksotiske korrelasjoner med finansmarkedet

Det finnes nok av eksempler på eksotiske tilnærminger til å spå fremtidig avkastning på børsen. Jeg har samlet noen av mine favoritter her.

S&P og rytmen på musikken på Billboard listen












S&P og lengden på skjørt 













S&P og solaktivitet (motbevist)

S&P og smørproduksjon i Bangladesh

S&P og antallet 9-åringer i USA



Takk til Stinnrik for denne:














Oslo Børs og Branns plassering på tabellen

søndag 6. september 2009

Posisjonsstørrelser

Jeg har tenkt litt på å sette faste regler for antall kontrakter jeg skal handle i OBX futurene. Dette ble jeg påminnet nylig når store svingninger på OBX gjorde at depoet beveget seg 6-7% opp og ned på enkelte dager. Det er berusende deilig på de dagene depoet stiger, og dypt fortvilende på dager det faller. Det ligger selvsagt i naturen til futurestrading av svingningene blir store. Men jeg vil fremover ha et parameter som hjelper meg å fastsette posisjonsstørrelse (PS).

Turtle-traderne hadde selvsagt egne parametre for dette. Som jeg har skrevet tidligere synes jeg veldig mange av metodene de tok i bruk var og fortsatt er svært fornuftige. Deres posisjonsstørrelse var bestemt av pris på kontraktene de handlet og volatiliteten til det underliggende instrumentet.

I praksis brukte de det som nå kalles True Range (TR). I sin strategi kalte de dette parameteret N. Det ble regnet ut daglig på følgende måte:

Bruk den høyeste verdien av:
1. Intradag høy - intradag lav
2. Intradag høy - forrige dags close
3. Forrige dags close - intradag lav

De la så på et glidende gjennomsnitt på N. I dag kalles det Average True Range (ATR). Turtletraderne brukte 20 dagers snitt.

For å regne ut posisjonsstørrelse (PS) bruker en så ATR, egenkapital (EK) og pris per poeng. Pris per poeng for OBX kontrakter vil være 100 siden mutiplikator for OBX kontrakter er 100. En må så bestemme seg for en prosentandel av EK en vil "risikere" per dag. Turtletraderne opererte med 1%.

Et eksempel:
ATR(20) for OBX den 03.09: 6,59
EK: 100.000,-
Pris per poeng: 100
Risikofaktor: 1%

PS= (0,01*100000)/(6,59*100)=1,51

En skal i følge turtle-reglene runde ned til nærmeste hele kontrakt. Det gir at posisjonsstørrelsen for posisjoner som inntas 04.09 skal være 1 kontrakt. Dette er en tilnærming til posisjonsstørrelse som innebærer stor sikkerhetsmargin. Om en inntar et noe mer risikovillig utgangspunkt med 5% av EK i formelen vil en ende på PS=7,55 eller avrundet til 7 kontrakter.

Jeg trader kun på close verdier, intradagsbevegelsene betyr ikke så mye for meg. Jeg har derfor endret litt på tilnærmingen og bruker absolutt daglig endring istedenfor TR. Ved å bruke et 20 dagers snitt av absoluttverdien til de daglige endringene får jeg en utglattningseffekt som gir en representabelt bilde av volatiliteten.

Volatilitet og instrumentjustert posisjonsstørrelse blir da for 03.09:
MA20 av daglig endring: 3,80
EK: 100.000,-
Pris per poeng: 100
Risikofaktor: 5%

PS=(0,05*100000)/(3,80*100)=13,14

Dette resultatet er nært det nivået jeg har tradet på. Forskjellen og fordelen med å formalisere og volatilitetsregulere PS er at jeg etter dette vil redusere PS ved stor volatilitet.

Jeg tar gjerne imot innspill på hvordan en kan løse dette på andre måter.