søndag 30. august 2009

BDI - korrelasjon til S&P

BDI er (for 2009, blir sikkert en vouge igjen) lagt død som indikator for aksjemarkedet i USA:

Over the long term (since 1985), the Baltic Dry Index and the S&P 500 have had a positive correlation of 0.5 (1 = perfect correlation, -1 = perfect inverse correlation). Like everything else recently, though, that relationship has been turned completely upside down. As shown in the chart below, the S&P 500 and the Baltic Dry Index have been moving in opposite directions for most of 2009. As one has risen, the other has declined, and when one falls, the other seems to rise. Looking at the correlation between the two shows that year to date, they have had a negative correlation of -0.4, which implies a significant inverse relationship between the two.

http://researchreloaded.com/content/baltic-dry-index-reliable-forward-indicator-nonsense

http://www.businessinsider.com/the-cost-of-global-shipping-is-a-lousy-economic-indicator-2009-5

http://www.businessinsider.com/its-time-to-forget-the-baltic-dry-index-2009-8

Panikk!

The Five Stages of Panic Buying!

1. Denial (Late March/ Early April)
“Ha, another Bear Market rally…wait til the foreclosure/ new home sales/ confidence data comes in! Right back to 6500, maybe lower…bagholders”

“Dude, the stress tests are coming out next month. B of A may be done-ski. Sell the May 10 calls, you’ll never have to cover.”

2. Anger (Mid-April)
“What the f@&% do you mean the goddamn banks are cheap based on normalized earnings? They will never ever earn anything again, ever! Idiot!”

“You gotta be kidding me with these retailers running now. RETAILERS? Are you nuts? They’re FINISHED!”

“If one more consumer discretionary name rallies on a less-than-expected loss, I’m gonna kick this Bloomberg down a flight of stairs.”

3. Bargaining (May-June)
“Okay, I can stomach picking up some large cap tech and I’ll nibble – NIBBLE! – at discount retailers, but I will absolutely NOT buy Goldman Sachs at 130."

”If China would just pull back 5 to 7% I’d get in, but I can’t chase it here…except Sohu, and I guess a little Baidu and I’ll just take a quarter position in China Mobile just in case. But I’m not chasing here.”

“(whispered) Dear market god, please stop the tape. Just give me one crack at the Nazz and some banks and I will never doubt the solvency of the US balance sheet or the wisdom of the Troubled Asset Relief Program ever again.”

4. Depression (July)
“I can’t believe I missed it. Those D-bags next to me are high-fiving after every earnings report. Hate those f@&%ing guys.”

“How could Las Vegas Sands do this to me? I’ve been watching this stock go up for 900% now. Couldn’t just give me one chance to get in. I suck.”

5. Acceptance (Early August)
“That’s it! I don’t give a damn anymore, GET ME IN NOW! Forget the big ones, they’re already up too much, are there any $5 stocks left that haven’t done anything yet?"

“I gotta blow out this stupid GLD, it does nothing, sick of it and sick of hearing about inflation. Even Paulson blew it out. Get me some $2 biotechs and some midwest regional bank stocks, I gotta get poppin’ over here! We’re going to 10,000 baby!”

Dager med lav volatilitet og fremtidig avkastning for S&P

Quantifiable edges har gjort en liten studie på tilfeller som ligner torsdagen. Altså der S&P setter ny 4-dagers intradag lav, men ender på en 4-dagers topp. Det var 37 tilfeller siden 1993. Etter 1 dag endte 20 i profitt for en long posisjon og 17 i minus. (Dag 1 tilsvarer fredag denne uken). Dag to endte 24 i pluss og 13 i minus med en overvekt på positiv avkastning på plussdagene kontra negativ avkastning på minusdagene. Følger vi dette mønsteret på mandag kan vi forvente ca 1,16% stigning med en sannsynlighet på ca 65%.


(klikk for større bilde)



Tidligere har han sett på hva som historisk har skjedd når volatiliteten har falt slik den har gjort de siste dagene. Der konkluderer han med at indeksene har hatt høy volatilitet i perioder etter 3 dager med lav volatiliet slik vi har hatt i det siste. Den siste sammenlignbare perioden er rundt 9.-12. juli. Her er et bilde som viser utviklingen fra 13.juli.


(klikk for større bilde)


onsdag 26. august 2009

Equity Curve for styringsrentestrategi

I en tidligere post så jeg på effekten av en endring i styringsrenten på videre avkastning av OBX indeksen. Takk til MscFE for ideen til den analysen. Jeg ble spurt om å sette opp en Equity Curve for en teoretisk portefølje som handler denne strategien.

Posisjoner inntas etter en enkel regel. Gå long når Norges Bank setter ned styringsrenten. Diagrammet viser utfall for tre ulike varianter av strategien der en selger igjen etter 5, 10 eller 20 dager.

Merk: Dette er en teoretisk avkastning med bruk av OBX indeksavkastning og ingen transaksjonskostnader.



Ut ifra disse kurvene ser det ut til at det er forbedringspotensiale i strategien. Det er noen perioder der en rentenedsettelse ikke gir positiv avkastning. Om en kunne finne parametre som fjernet disse posisjonene ville strategien sett attraktiv ut.

søndag 23. august 2009

Status


Jeg har nå en interessant situasjon. Systemet har angitt falskt brudd på torsdag i uken som gikk. Tidligere brudd som har vært angitt som falske har vist seg i ettertid å faktisk være falske i 80% av tilfellene (gitt negativ avkastning). Jeg har like vel tatt en posisjon i markedet nå på grunn av den ekstremt lave styringsrenten. I tillegg anser jeg markedet for å fremdeles befinne seg i en unntakstilstand der statistikk antakelig ikke kan anvendes som gode markører for videre utvikling. Jeg vil derfor heller risikere å ta et lite tap nå enn å risikere å miste en stor oppgang.

Dette må ikke under noen omstendighet ansees som investeringsråd!

Hvilken betydning har en endring av Norges Banks styringsrente for OBX?

Jeg har tidligere nevnt rentemarkedet som et parameter som er nyttig for å fjerne falske brudd i MA24 strategien. Det lønner seg ikke å gå short på lav rente, og ikke å gå long på høy rente. Men hva betyr en endring av styringsrenten på kort sikt for markedet?

Jeg har sett på endringer av styringsrenten fra 1991 frem til 2009 og undersøkt avkastning for OBX de neste 5, 10 og 20 dager. Resultatene er gjengitt i tabellen under:


Ut ifra disse resultatene ser det ut til at en nedsettelse av styringsrenten har gitt positiv avkastning i et flertall av tilfellene. Det er ingen signifikant forskjell på renteøkning og rentenedgang når en ser på avkastningen etter 5 og 10 dager. Men om en ser på avkastningen etter 20 dager er det en signifikant forskjell (p=0,004) avhengig av om renten har blitt satt opp eller ned. Av 48 tilfeller der renten har blitt satt ned vil en ha hatt gevinst på hele 37 etter 20 dager. Det gir en ganske imponerende Vinn/Tap ratio på 3,36!

Det ser ikke ut til å være noen edge ved å innta en shortposisjon ved renteøkning derimot. Det er positiv avkastning (for OBX) i gjennomsnitt etter 5 og 10 dager. OBX indeksen bikker i gjennomsnitt så vidt under null etter 20 dager. Med bare 14 av 33 tilfeller som ender med negativ OBX etter 20 dager ser edgen ut til å være dårlig ved short posisjon ved renteøkning.

Dette må ikke ansees som investeringsråd. Ingen må innta posisjoner basert på et enkelt parameter som dette eller en enkel analyse.

tirsdag 18. august 2009

Status


Vi har en spennende og avgjørende uke foran oss. Etter en god oppgang har vi sett en del dager med sideveis konsolidering. I går endte dette med et fall som ga brudd på MA24 som ble karakterisert som falskt. Dagen idag har ikke ført oss over MA igjen som nå er stigende. Det blir spennende å se om vi i løpet av morgendagen får et brudd på MA som kan gi en ny inngang i markedet.

onsdag 12. august 2009

Blogg og nullsumspill

Jeg har fått en del henvendelser fra lesere som lurer på om jeg selv trader strategiene jeg blogger om. Jeg har lenge tenkte at jeg skulle skrive litt om dette da det er noe jeg har tenkt en del på.

Mitt utgangspunkt for å blogge om kvantitativ analyse av obx er et ønske om å få flere interessert i dette. Jeg ønsker å komme i kontakt med andre med samme innfallsvinkel for å kunne dele tanker og ideer som kanskje kan lede til profitable tradingstrategier.

Men jeg kommer aldri til å skrive om de tradingstrategiene jeg selv følger i minste detalj. Jeg tror ikke at så mange leser bloggen at det vil ødelegge for den edgen jeg selv har, men jeg ønsker like vel å holde enkelte ting for meg selv. I hovedsak er derivathandel et nullsumspill. Det er alltid en part som taper og en som vinner på enhver handel. Når en da legger til tradingkostnader er det reelt sett et minussumspill der bare meglerene som formidler kontakt mellom partene, og tar seg betalt for det, tjener penger. Det er derfor viktig å utnytte enhver form for fordel en kan ha i markedet om en ønsker å være profitabel. Hoveddelen av aktørene i derivatmarkedet er profesjonelle/institusjoner så det blir derfor ekstra viktig at individuelle tradere har en god strategi med en edge og følger denne.

Jeg har tidligere skrevet om en del parametre og observasjoner som kan legge grunnlag for profitable tradingstrategier. Jeg kommer til å fortsette med det fremover. En del av disse bruker jeg også selv som en del av en helhetlig tradingstrategi. Men jeg kommer aldri til å gi bort en komplett tradingstrategi som gir stabil god avkastning over tid. Noe arbeid må dere jo få gjøre selv også....

Om noen derimot skulle komme med et monetært tilbud som det er vanskelig å si nei til skal jeg selvsagt vurdere det ;)

Oppsummering MA24 strategi 2009

Det har vært langt mellom oppdateringene på bloggen i sommer. For å komme igang igjen vil jeg starte med en oppsummering av strategiens resultater så langt i år.

På grunn av lav rente har strategien ikke tatt noen short posisjoner så langt i 2009. Det er gitt 7 signaler for long inngang, hvorav 3 endte med gevinst. Her er en oppsummering:


Utgang fra strategien er når OBX er 10% over MA24. Ingen filtre for signaler annet enn 6 mnd Nibor har vært benyttet. Dette gir følgende avkastning:


Så langt har MA24 strategien gitt gode resultater i 2009. Det gjenstår å se hvordan resten av året blir.

Det er viktig å merke seg at denne avkastningen er teoretisk og uten å ta hensyn til kostnader. I virkeligheten finnes det ikke noe instrument som kan handles med eksakt denne avkastningen. Det nærmeste en kommer er ETF som obxexdbull og obxexdbear. Disse følger obx indeksen med en tilnærmet 2x daglig avkastning. På grunn av kostnadene tilknyttet disse instrumentene blir like vel avkastningen relativ til investert beløp. Jeg skal senere se på avkastning i 2009 ved å handle ETF etter denne strategien. Selv handler jeg futureskontrakter for å nærmest mulig følge obx indeksen.

Viktig: Dette må på ingen måte anses som investeringsråd. Bruk denne informasjonen kun som et supplement til annen informasjon og din egen tradingstrategi.