søndag 23. august 2009

Hvilken betydning har en endring av Norges Banks styringsrente for OBX?

Jeg har tidligere nevnt rentemarkedet som et parameter som er nyttig for å fjerne falske brudd i MA24 strategien. Det lønner seg ikke å gå short på lav rente, og ikke å gå long på høy rente. Men hva betyr en endring av styringsrenten på kort sikt for markedet?

Jeg har sett på endringer av styringsrenten fra 1991 frem til 2009 og undersøkt avkastning for OBX de neste 5, 10 og 20 dager. Resultatene er gjengitt i tabellen under:


Ut ifra disse resultatene ser det ut til at en nedsettelse av styringsrenten har gitt positiv avkastning i et flertall av tilfellene. Det er ingen signifikant forskjell på renteøkning og rentenedgang når en ser på avkastningen etter 5 og 10 dager. Men om en ser på avkastningen etter 20 dager er det en signifikant forskjell (p=0,004) avhengig av om renten har blitt satt opp eller ned. Av 48 tilfeller der renten har blitt satt ned vil en ha hatt gevinst på hele 37 etter 20 dager. Det gir en ganske imponerende Vinn/Tap ratio på 3,36!

Det ser ikke ut til å være noen edge ved å innta en shortposisjon ved renteøkning derimot. Det er positiv avkastning (for OBX) i gjennomsnitt etter 5 og 10 dager. OBX indeksen bikker i gjennomsnitt så vidt under null etter 20 dager. Med bare 14 av 33 tilfeller som ender med negativ OBX etter 20 dager ser edgen ut til å være dårlig ved short posisjon ved renteøkning.

Dette må ikke ansees som investeringsråd. Ingen må innta posisjoner basert på et enkelt parameter som dette eller en enkel analyse.

1 kommentar:

  1. Bra jeg kom på det endring i styringsrenten. Det som kan være av litt interesse er å se på hva skjer rett før en rente endring. La oss si 4-5 dager før og frem til rente endringen.

    SvarSlett